A CSAPAT

Szép volt, jó volt, történelmet írtunk itthon, de semmi sem tart örökké.

A CSAPAT

Forza Motorsport a pályán kívülről

Riport Ray Mesterrel

 

Milyen is az, amikor nem egy hosszabb délutáni futamot próbálunk élménnyel és élettel megtölteni, hanem csak egy bizonyos pillanatra koncentrálunk. Egy jól megkomponált fotó, és abban ugyanúgy ott lesz az élet, a benzingőz, a lóerő, a pompa. Valljuk be nem is olyan egyszerű...

 

Pár éves Forza pályafutásom alatt megismertem rengeteg versenyzőt. Profikat, amatőröket, elszántakat és hobbi játékosokat, és számtalanszor álltam velük a rajtrácson. Viszont a Forza a vezetésen kívül másról is szól, amivel kevesebben foglalkoznak. Ez a fotómód. Valószínű sokan szoktak fotózni, de tudom magamról is hogy más az, ha valaki kiviszi a garázsból az autót és lő egy képet, és más az, ha valaki egy képet komponál szépen átgondolva.

Személy szerint egy embert ismerek, akivel a pályán alig találkoztam (talán kétszer) ám a Forza 4 játékban készített csodás fotóival naponta találkozom. Ő nem más, mint PentaxAngel Hun (Ray vagy Gabesz), a PRH volt fotósa. (Primordial Racing Hungary, a legjobb hazai Forza Tuning csapat) Vele beszélgetek, hogy egy kicsit ti is megismerjétek őt, akinek számtalan képe szerepel itt a crazyman.hu weboldalon is.

 

 

 

 = Ray / Pentax Angel Hun / Gabesz

 = Crazyman

 

 

 

 

 Köszöntelek nálunk, ahol azért ismerős a terep, de talán eddig vagy te írtál cikket vagy olvastad másokét. Igazából három-négy hete készülök megcsinálni veled ezt a riportot, de mindig közbejött valami és emiatt csúsztatnom kellet. Köszönöm a türelmedet. Rögtön bele is kérdeznék, puhatolva mennyire bántottalak meg. Alapvetően türelmes ember vagy?

 Üdv Mindenkinek! Köszönöm, hogy érdekesnek találod amit csinálok. Nos igen, alapvetően türelmes vagyok. Szerencsére kötélidegeim vannak, bár ha egyszer elszakad a cérna... =)

 Nos, hogyan is kezdődött nálad ez a fotózási hóbort, itt a Forza játékon belül? Te hogy-hogy inkább fókuszt állítasz, és a blendenyílással játszol, ahelyett hogy has magasságot és a váltóáttételt állítgatnál.

 Szinte adja magát, hiszen a versenyeken nem vagyok egy biztos kezű versenyző így abban élem ki magam amihez értek is.

 Szóval te a való életben is fotózol ezek szerint?

 Persze. Kábé 5 éve szerettem bele ebbe a dologba, miután a gyerkőcöm leamortizálta a saját kezűleg épített autómakkettjeim. Más hobbi után kellett néznem, és így jött a fotózás. Mivel igen béna képeim voltak, elkezdtem utána járni, hogy miképp lehetne jobbakat készíteni,és "itt ragadtam" .

 Lehet nem sokan tudják, de a Forza fotózási segédletet te írtad a csapat részére. Amit mindenki megtalál, ITT az oldalon, a Leírásoknál. Mivel neked van tapasztalatod az életben is, mi a véleményed mennyire sikerült realisztikusra a játéknak ez a része?

 Ha pontos szeretnék lenni semennyire. De nem vagyok szőrszálhasogató,így ha játékosként nézem, akkor a célnak megfelel. Nyilván könnyebb dolgom van, mint a való életben. Itt nem változnak a fényviszonyok pillanatról pillanatra, bizonyos értékek állítása is hasonló eredménnyel jár mint az életben, de itt is megvannak a kép elkészítésének a fogásai, trükkjei.

 A PRH tuning verdáit állandóan te fotóztad. Velük hogy kerültél kapcsolatba? Ők figyeltek fel rád a fotóidon keresztül, vagy te kerested őket?

 Nem is tudom...azt hiszem Medw vagy RetekMester figyelt fel a képeimre,és én pedig felajánlottam a segítségen Nekik. Ők ezt örömmel elfogadták,és így csatlakoztam a PRH-hoz

 Persze emellett magadnak is fotózol, különböző fotóversenyekre nevezel a Forza játékban, és kérésre az FRH részére is számos fotósorozatot készítettél. Mennyi időt vesz ez el az életedből?

 Ez nagyon változó. Vannak előre elkészített képeim is de ha igazán rá akarok készülni egy jó fotóra, akkor egy-egy kép akár 2-3 órát is készül. Nyilván nem mindennap, de heti rendszerességgel a 8 óra a minimum.

 A játékon belül mindenféle statisztikákat nézhetünk, viszont a fotómódban eltöltött időt nem mutatja. Tudsz nekünk valami körülbelüli óra számot mondani, amit a Forza 4-ben eddig fotózással töltöttél?

 Fotómódnak nincs külön statisztika, de a menükben sokszor ugrálok, és ez az idő több mint 155 óra.

 Nagyon sok képed van, ami brutálisan élethűen adja vissza a látottakat. Aki idegenként nézi, a játékot nem ismerve sokszor azt hiheti, hogy a képen valódi autót lát. Ezeket a beállításokat te kísérletezed ki? Vagy csak hozod az életbeli tapasztalatokat és alkalmazod?

 Is-is. A beállításaim 80%-át magam kísérletezgettem ki, párat pedig az fm.net fórumain található segítségekből lestem.

 Mit kedvelsz jobban? A színes, vagy a fekete-fehér képeket?

 Természetesen a fekete-fehéreket!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Sok emberrel együtt, jómagam is, tőled láttunk először Forza panoráma képet. Mesélj nekünk erről. Honnan jött az ötlet? Miért olyan különleges?

 Elkezdtem agyalni, hogy a valós életben alkalmazott panorámakészítés vajon itt alkalmazható-e. És kipróbáltam, működött. Persze ezek kezdetleges képek voltak, és egy amerikai srác iránymutatásai után tökéletesítettem őket.

 A külföldi Forza játékosoknak is tetszettek a panoráma képeid?

 Igen, szerencsére a világon talán 3-4 ember foglalkozik ezzel, így jók az esélyeim. =)

 Köztudott, hogy az FRH-n belül a tagkártyákon feltüntetjük, ha valaki dobogós helyezést ért el valamelyik versenyünkön. Te voltál már dobogós helyen valamelyik Fotóversenyen?

 Csak a gamer365 versenyein. Illetve a hivatalos fotóversenyen, a 47. héten egy képem HM (Honorable Mention) lett. Ez is hatalmas megtiszteltetés ebben az erős mezőnyben.

 A bevezetőben említettem, hogy a PRH fotósa voltál. Viszont direkt nem részleteztem, hogy miért a „volt" jelző. Kanyarodjunk vissza az időben. Annyit mondok FTI ((Forzatographers International). Kik ők, mit csinálnak és miért örültél annyira mikor megkerestek?

 = Ők a Forza-fotózás nagyágyúi. Két csapat van az egyik az NLPi és az FTI. Mindkettő megkeresett.

 Nehéz volt dönteni?

 Bevallom nem. Az FTI tagjai között olyan nevek voltak, hogy megtiszteltetés volt hozzájuk csatlakozni.

 A döntésedhez, hogy viszonyultak a PRH-s srácok?

 Megkerestem Medw főnököt, és megbeszéltem Vele a dolgot. Pozitívan állt a dologhoz, megköszönve egymásnak a sok szép dolgot, emléket, elváltunk egymástól. Ám nem végleg. Vendégfotósként ha adódik,továbbra is a csapat rendelkezésére állok, besegítek Nekik szívesen bármikor!

 Azóta eltelt pár hét, milyen a FTI csapatban tagnak lenni? Ha jól tudom elég zárt csapat, nem jönnek-mennek a tagok havonta.

 A csapat tényleg elég zárt, ugyan vannak közös programok,nemcsak Forza-szinten, de a többségük amerikai,így az időeltolódás miatt ezekből én sajna kimaradok. Ám segítőkészek,és jó szemű kritikusai a képeimnek, sokat segítenek mire figyeljek oda.

 Enged meg, hogy Gratuláljak utólag is az egész FRH csapat nevében ehhez a dologhoz, és további jó fotózást kívánjak! Nagyon köszönjük, hogy beszélgethettünk veled!

 Köszönöm még egyszer a lehetőséget!

© Crazyman

Ray / Pentax Angel Hun elérhetőségei:

FLICKR : http://www.flickr.com/people/prhshop/

Valódi fotói: http://www.pentaxphotogallery.com/artists/g%C3%83%C2%A1borudvari

FTI nyilvános oldala : http://forums.forzamotorsport.net/forums/thread/4936336.aspx

 

NINCS jogosultságod hozzászólást írni!