Kormány - cockpit

Szép volt, jó volt, történelmet írtunk itthon, de semmi sem tart örökké.

Kormány - cockpit

Füles adapter házilag

Danika9112 írását olvashatjátok arról, hogy nem feltétlenül kell súlyos tízezreket áldozni fülesre ha van otthon egy pc-s headset is. Vagy tudsz olcsón valahonnan. Persze kell hozzá némi barkácsolási kedv és tudás...

 

XBox Live mikrofon és fejhallgató adapter házilag

Nos, néhányan biztosan látták, hogy feltettem pár kérdést a HELP! topicban "nem XBox mikrofon+fejhallgató csatlakoztatása Xbox360-hoz" témával kapcsolatban.

Kipróbáltam, hogy működik-e a PC-s fejhallgatómmal a live chat, ha közösítem a 2db 3,5-es jack dugót 1db-ra majd azt leszűkítem 2,5-ösre, mivel az XBox karnak ilyen csatlakozása van…

Bedugtam a karba, beléptem egy Forza lobbiba, happy voltam, mert mutatta a kis hangszórót a nevem mellett. Azonban nem működött, beleszóltam a mikrofonba, semmi válasz. Aztán valaki megszólalt, elkezdett viszhangozni. Elkezdtem gondolkozni, hogy mi a hiba… Onnan indultam ki, hogy a gyári Xbox fülesnek van egy mikrofonja, meg egy hangszórója és ugyan úgy sztereo csatlakozókat használnak…

Világos lett: egyik csatorna az Xboxból kijövő hangoknak van(mások hangja), a másik pedig a bemenő hangoknak(saját hangom).  A lényeg az, hogy 2db külön álló mono jelet vigyünk a karba. Minden tiszta hogyan is csináljam, de nem akartam szétvágni a fejhallgatóm kábeleit ezért el kellett mennem a boltba jack dugókért és aljzatokért. Amiknek 100-150-200Ft darabja, helytől függően, MM-ben láttam  500Ft-ért darabját, de hülye azért nem vagyok. J Pluszban még jött az ötlet, hogy levegyem a hangot a tv-ről és halljam a motor berúgását is.

Íme a rajz, mit hogyan csináljatok:

A képen látható 3db 3,5-ös aljzat és egy 2,5-ös dugó.
A "test" mindegyiknek egy helyre megy. A két különböző csatorna lábait össze kell forrasztani az összes aljzatnál, a karba menő dugónál pedig külön-külön csatornákra kell forrasztani a kábeleket.
Fontos, hogy a mikrofon kábelét a dugó hegyére kell irányítani, ami a másik oldalról nézve a legmagasabban levő fém csatlakozó (a kapcsolási kép előtti képen nem látható, mert nagyon vékony kis szigetelő anyaggal vannak elválasztva). Vigyázzatok, nehogy összeérjenek a csatlakozók, így célszerű minden csatlakozási pontot forrasztás után elszigetelni egymástól nagyon kevés szigetelő szalaggal, ha sok lesz nem fog rámenni a dugó/aljzat háza. J Kábeleket vékonyakat válasszatok, mert elég kicsi a hely egy jack dugóban, főleg 2,5-ösben… (Csak jelzem, egyik különböző színű kábel sem csatlakozik egymással)
Még egy kis segítség, hogyan is kell ezt az egészet elképzelni, annak aki eddig nem foglalkozott elektronikával és nem lenne tiszta a rajz neki:

Az esztétikusságot pedig már ti határozzátok meg, kinek mire van igény…
Én például „kígyóbőrt” használtam, ez egy műanyag háló, egy régen tönkrement számítógép tápon találtam, ezt szigetelőszalaggal rögzítettem, de zsugorcsővel valamivel szebb lehet. A kábelek szintén a tápegységből jöttek, de nem használt, olcsó, gyenge RCA kábel  is tökéletesen megfelel szétdarabolás után(szerintem úgy lenne a legszebb, mivel ezek elég vékonyak így elférnek a dugóban és még kígyóbőr nélkül is kinéz valahogy).

A kész termék:

Bal alsó dugó megy az Xboxba, bal felső aljzatba lehet kötni a TV/Erősítőt.
Jobb felső aljzatba a fejhallgatót, jobb alsóba pedig a mikrofont kell dugni.

Remélem hasznos kis írás és sokan fogtok hasonlót készíteni, üdv mindenkinek…

© Danika9112

NINCS jogosultságod hozzászólást írni!