Kormány - cockpit

Szép volt, jó volt, történelmet írtunk itthon, de semmi sem tart örökké.

Kormány - cockpit

Ha valaki igazán fanatikus

Ez a kis riport egy olyan elvetemült (jó értelemben) emberről szól akivel már sokat találkozhattak a Forza Motorsport itteni szerelmesei.

Ő Tamás (Gamertag-TAMAS0711) akiről két fontos dolgot tudnék elmondani. Imádja a Zöld Poklot (Nürburgring - Nordschleife) és mindig vonal nélkül megy a játékban. Elmesélte hogy épített ő is egy cockpitet. Ebből kiindulva, gondoltam vannak még biztos páran köztetek, aki már régebb óta játszik a gondolattal. Riport a hatására talán kap egy kis lendületet a fejében a dolog, és neki áll. A cikk végén találtok képeket és videót a cockpit-ről.

Crazyman: - Te is Fanatec kormánnyal játszol. Pontosan milyen típus és megkérdezhetem, hogy miért választottad ezt a kormányt?

Tamás: - Először is azzal kezdeném, hogy amióta az eszemet tudom mindig elvarázsoltak az autók és az autóversenyzés. Ez sírig tartó szerelem! 2005-ben vettem egy sima Xbox-ot kb. 50 játékkal. Köztük a Forza Motorsport. Legalább 3-szor kipörgettem, ugyan így  a FORZA 2-t is. Mással nem is játszom maximum ha autós, és nem valami arcade kaki. Az az igazság, hogy kb. 6 év után nem lenne élvezet vagy legalább is nem ekkora lenne joy-al.
Amikor megjelent a FM3(2009) akkor megvettem a játékot és egy MS kormányt, nagyon élveztem amíg működött, de hamar megadta magát a cucc. A Forza Motorsport hivatalos honlapján láttam egy kormány reklámját. Rákattintottam, és egyből rákattantam (FANATEC PORSCHE 911 TURBO S LIMITED EDITION). Elolvastam mit tud annyi pénzért és szinte már láttam is magam ahogy játszom. Azt hozzá teszem a kifizetéstől majdnem 10 hónap volt mire megjött a kormány, de végre kézbe vehettem.

Crazyman: - Miért vállalkoztál arra vagy mi késztetett arra, hogy építs magadnak egy cockpitet?

Tamás: - Felrögzítve a számítógép asztalra, már-már ájuldozva az örömtől, rá kellet döbbennem, hogy kell egy cockpit. Nincs idegesítőbb, amikor elmozdul előled az asztal, mert taposod a féket, miközben kuplungolsz.

Crazyman: - Mikor én az elsőt terveztem, akkor elég sokat kísérletezgettem mire összeállt. Te hogy voltál ezzel?

Tamás: - Először megnéztem neten, hogy is néz ki egy valamirevaló cockpit. Hamar rádöbbentem, hogy ez is olyan dolog aminek csak a pénz szabhat határt. Kicsit számoltam, osztottam szoroztam, és kitaláltam, hogy magam fogom tervezni és megvalósítani. Először, normális ülést kezdtem keresni.

Crazyman: - Ülést mi alapján választottál? Törekedtél az egyszerű és olcsó megoldásra vagy inkább érezni akartad, hogy egy versenyülésben ülsz?

Tamás: - Arra gondoltam bontóban vagy neten használtan veszek egy jó audi ülést (audi80, kb.15-20ezer ft.). Csak szakadt, koszos, felújítandó darabokat találtam. Kíváncsiságból felmentem a D….g (szerk.) lapjára, és megláttam 23.500ft-ért egy normális kagylóülést, amit azonnal megrendeltem.

Crazyman: - Mik voltak a fő szempontok?

Tamás: - Amíg nem volt ülés, addig nem tudtam neki kezdeni a tervezéshez. Nem tudtam a méreteit. Megjött végre és neki kezdhettem. Az ülésbe ülve egy mérőszalaggal és kis fantáziával elkezdtem meghatározni a méreteit ( szélesség, magasság, hosszúság). Aztán amikor tudtam, hogy milyen hosszú, magas és széles lesz akkor elkezdtem pontosan megtervezni bizonyos szempontokat figyelembe véve (ki és beszállás, teherbírás, tárolás).

Crazyman: - Milyen anyagokat használtál?

Tamás: - Maga a váz, 40x40x2 mm-es vas zártszelvényből van. Amit egy barátom hegesztett össze, én festettem le. Nem festékkel, hanem gyorsan száradó színes műgyantával van lefújva. Aminek az az előnye, hogy száradás után úgy hat mint ha műanyag lenne. Hátránya pedig az, hogy 3-4-szer annyi kell belőle, mint a hagyományos festékből, de megéri, mert szebb.
Amikor kész lett az alap, szereztem fa anyagot, mert a teteje (amire a kormány van felerősítve) nem szerettem volna ha fémből készül. A jobb oldalára 2 furattal, csavarral és szárnyas anyával van oda erősítve a váltó, hogy meg legyen a feeling, hogy a lábad mellet van a váltó. Utolsó lépésként gyorskötegelővel rögzítettem a kábeleket, mert így sokkal esztétikusabb, és biztos nem sérülnek a vezetékek.

Crazyman: - Aztán? Első próba?

Tamás: - Elérkezett a nagy nap, amikor kész lettem, és végre kipróbálhattam a cockpitet. Azt kell mondanom, hogy élmény volt megálmodni, és megalkotni is, de használni egyszerűen kifejezhetetlenül nagyszerű érzés. Nekem egyébként a Logitech G25/27 pedálja van, ami szerintem majdnem olyan jó, mint a Fanateces ClubSport pedál, de a töredékéért jutottam hozzá. Most ezt kezdtem átalakítani, de erről külön fogok írni, mert az se egyszerű amit azzal művelek. Maga a kormány és a Forza3 együtt, egyszerűen álom, még akkor is ha tudom biztos van realisztikusabb szimulátor program.

Crazyman: - Akkor te már pedállal kuplungolsz? Meg van a filing? Csúsztatás, stb

Tamás: - A kuplungot úgy csúsztatod mint az életben. Teljesen finoman is tudsz gázt adni vagy fékezni amit persze nem versenyközben tapasztalsz.

Crazyman: - Vezettem már pár fajta kormánnyal szimulátor játékot. Valóban sokkal jobb ez? Megéri az árát?

Tamás: - Azt kell mondanom, hogy maga a vezetés élményét 100%-ig visszaadja a játék, és a kormány együtt. Mindent összevéve, a kormányon kívül nem kell vagyonokat áldozni rá. Nekem üléssel együtt 40.000 ft-ba van az egész cockpit projekt, és az elsőtől az utolsó percig imádtam dolgozni rajta.

Crazyman: - Bután hangzik pont az én számból aki elkészített már jó pár darab cockpitet, de most a te véleményed érdekel ezért megkérdezem. Mindent együttvéve megérte?

Tamás: - Nem bántam meg, hogy belefogtam és szerencsémre olyan lett, mint ahogy megálmodtam és amilyenre vágytam. Mondjuk alaposan átgondoltam mindent többször is mielőtt cselekedtem volna. Ha az ember rendes szimulátor feelinget akar akkor elengedhetetlen egy cockpit ami nem lötyög és fixen tartja a kormányt és téged az ülésben, biztos van szebb jobb cockpit de nekem tökéletesen megfelel és akárhányszor kiszállok belőle mindig csurom víz vagyok ami igazolja hogy jó döntés volt belefogni!!!!!!!!!!!!!!!!!

Crazyman: - Nagyon köszönöm a beszélgetést és további Jó Tapadást és Rövid féktávokat!

© Crazynan

Ha tetszett nyomj a Tetszik gombra és a +1-re a cikk tetején. Köszönöm

{phocagallery view=category|categoryid=16|limitstart=0|limitcount=13|displayname=0}

NINCS jogosultságod hozzászólást írni!