Kormány - cockpit

Szép volt, jó volt, történelmet írtunk itthon, de semmi sem tart örökké.

Kormány - cockpit

Turtle Beach Ear Force Stealth 500X Teszt

Turtle Beach 500X

TESZT

 

 

 

 

 

 

 

Azok, akik az Xbox One-os pályafutásuk során is szerettek volna headset-et használni nem volt könnyű dolguk idáig. A gyárilag adott „félfüles+mikrofon” kombó több mint viccesen nézett ki, különösen egy ilyen high-tech-nek célzott konzol mellett. A funkciókat mondjuk ellátta, és még mindig jobb volt, mint a Kinect-nek kiabálni, de a környezet zavarása és vezeték igénybevétele nélkül nemigen volt gyári megoldásunk a problémára.

Persze a modderek éhes keselyűként vetették rá magukat a témára és több használható megoldás is keletkezett. A legkulturáltabb talán a korábbi Turtle Beach csúcskészüléknek a XP500-nak a tuningja volt, melyet ügyeskezű amcsi mesteremberek néhány dollárért elvégeztek. Az XO mikrofon csatijának és az 500-as adapterének törvénytelen nászából fakadó megoldás egész jó lett. A fülhallgató hangokat ugyanúgy SPDIF-en keresztül eljutatta, és a mikrofon is használható maradt, bár érezhetően tompábban szólt, mint 360-on. A teszt során az esetleges összehasonlításokban az 500-ra fogok hivatkozni, mint hasonló kategóriás referenciára.

Csomagolás/megjelenés
Minden ezüstöshátú alfagémer megnyugodhat, az új ketyere doboza is méltó a szekrény tetejének díszítésére, a TB desingban és tipográfiában ismét jelesre vizsgázott. A két doboz hasonló méretű, így hasonló beltartalmat is sejtet. A csomagban egy korábbihoz nagyon hasonló fejhallgató (erről később) egy transmitter, némi vezeték, papírhalmaz és mikrofon lapul. Nézzük sorjában:

A fejhallgató
A fejhallgató kialakítás nagyon hasonlít a korábbi modellére. A rajtalévő vezérlőgombok ugyanakkor sokkal logikusabban és könnyebben elérhetőbben vannak elhelyezve. A fület körülölelő rész érzetre picivel puhább, bár ez betudható a másik füles korosabb voltának is. A párnák közötti fejpánt valamivel szűkebb, de továbbra is érthetetlenül nagy. Ezáltal nincs túl sok tartása, talán csak ha valaki tupírozott hajkoronával akarná használni. Ezzel együtt nagyon jó minőség látszatát kelti.

A transzmitter
A transzmitter jóval kisebb lett az elődjénél, ebből adódóan eltűnt róla pár funkció is. Már csak 3,5-es Jack csatlakozón keresztül lehet külső eszközt rácsatlakoztatni az RCA helyett, s ennek a hangereje külön nem szabályozható. A különböző hangzások állítása a fejhallgatóra költözött. A tápellátásáról ezúttal is egy USB csatlakozó gondoskodik, de mivel az adatok is ezen jönnek kizárólag a XO-ba lehet kötni, a TV-re nem. A fő SPDIF csatlakozó természetesen megmaradt és van rajta digitális kimenet is, sőt kapunk hozzá kábelt is a csomagban.

A mikrofon
A mikrofon nem sokat változott az előd óta. Továbbra is lecsatlakoztatható, de a csatlakozása a jack-aljzatokét idéz. Ezt lehetett volna valami menetes megoldásra módosítani, hogy stabilabban álljon

A Mobil kábel
Lehetőségünk van zenelejátszót vagy mobiltelefont csatlakoztatni. Ha mobilt csatlakoztatunk, akkor a hívásokat is fogadhatjuk a segítségével. Ez azért némileg visszalépés az előd Blutooth csatlakozásához képest.

USB kábel
A melléklet USB kábel segítségével nem csak a PC-nkhez kapcsolhatjuk az eszközt, hanem immáron a fejhallgató akksijait is ezzel tölthetjük. Ízlés dolga, hogy ez kinek jön be, van aki örül neki, hogy nem kell külön az AA akksik töltésével szenvedni, mások inkább azt domborítják ki, hogyha egy játékra szánt éjszaka közepén lemerül az akksi, akkor a régi eszközön sokkal jobb volt azt azonnal cserélni egy előtöltöttre…

User guide, matricák és egyéb csiri-birik… 
Minden a szokott minőségben…smiley

Installáció és használat
Az eszköz összeállítása pofonegyszerű, egy gombos megoldás van a transzmitter és a füles párosítására. Ezek után stabilan megismerik egymást. A Boxhoz a transzmitter a már említett USB-b csatlakozik, ezzel párhuzamosan kötődik a két SPDIF csatlakozó és a konzol minden bekapcsolásánál büszkén hirdeti, hogy ő biza felfedezte a fülesünket! smiley A Settings/Display and sound/Optical Audio pontban kell Bitstream Out-ra állítani a kimenetet, és Dolby Digitalra a formátumot.

Eddig minden játék és alkalmazás megismerte és némelyik alaposan ki is használta a képességeit. A DTS 7.1 Surround nagyon szépen ki tudja egészíteni a játékélményt.

A mikrofonon keresztül mehet a játék közbeni csevegés, és mivel ennek és a fülesnek a hangereje külön-külön szabályozható, nagyon jól be lehet lőni az egyensúlyt. Az eddigi hallgatóság véleménye alapján talán a legjobb minőségű csevegés hozható ki belőle.

Ezt segítik elő az előzetesen feltelepített különböző hangzásmódok. Filmnéző módban akció, horror és dráma, Zenehallgató módban koncert, akusztik és dance, Játékmódban lövölde, sport vagy –és itt jön a legfontosabb- versenymódból válogathatunk. Ha levesszük az őstermelő-vakítási faktort, akkor is egy jól használható, előre definiált beállításokról beszélhetünk.

Amiket meg is tudunk változtatni! A gyártó oldaláról elérhető Audio HUB alkalmazás segítségével ezeket a beállításokat lecserélhetjük, és megalomán versenytársaink Zeusz hangján is átkozódhatnak a kavicságyban… smiley

Ezen alkalmazás segítségével lehet frissíteni mind a füles, mind a transzmitter firmware-jét. Ez nem megy mindig akadálymentesen, így tartsuk be a következőket: Először telepítsük az op.rendszerünkhöz megfelelő Turtle Beach USB drivert. Ezt követően installáljuk az Ear Force Audio HUB-ot, de ne indítsuk el! Csak ez után csatlakoztassuk a fülest és miután a telepítése befejeződött, akkor csatlakoztassuk a transzmittert! Ha ez is megvan, akkor indítsuk el a HUB-ot, és csont nélkül lefut a frissítés, és lehet farigcsálni…

Értékelés
Hogy megéri-e a 229 USD-t amennyiért jelenleg vesztegetik? Ha mindenképpen ragaszkodunk a vezeték nélküli megoldásokhoz, akkor nincs is más alternatíva (az XP500 már nem kapható, azt átalakítva egy kicsit olcsóbban lehetne megúszni) Ha a gyártónál maradunk, és nem zavar, hogy a kontrollert össze kell kötni a fülessel akkor jó lehet az XO Seven és az XO Four készülék is, ennek az árnak a töredékéért. Ha viszont egy jó hangminőségű fejhallgatót keresünk szigorúan játékra, akkor ezt a minőséget máshol sem kapnánk meg olcsóbban…

© GalaHU

NINCS jogosultságod hozzászólást írni!